Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přečíst si víc.
koupit

Kitl Syrob Bezový

Kitl Syrob připravujeme z čerstvých květů bezu černého v BIO kvalitě.

  • Abychom si zajistili dostatek kvalitních bezových květů, založili jsme si ve spolupráci s Výzkumným a šlechtitelským ústavem ovocnářským Holovousy vlastní sad vyšlechtěných odrůdových bezů.
  • K výrobě používáme čerstvé květy, které zpracováváme za studena.
  • Sad vedeme v režimu BIO proto, aby se do finálního sirupu nedostala chemie používaná k ošetřování rostlin v konvenčním zemědělství
  • Naše receptura výroby Bezového Syrobu je podobná té, jakou po generace používají maminky a babičky k výrobě domácí bezové šťávy

Rozbor vodného bezové macerátu, který provedlo pracoviště Akademie věd ČR, prokázal:

  • přítomnost rutinu, kyseliny chlorogenové a jejího izomeru
  • rutin má velmi silné antioxidační vlastnosti, působí příznivě na stěnu žil a krevních vlásečnic
  • u kyseliny chlorogenové byla objevena výrazná protinádorová aktivita a zaznamenány jsou také významné antioxidační účinky
  • komplex fenolických sloučenin obsažený v květech bezu představuje látky účinné při léčbě chřipky a nachlazení

 


O černém bezu

„Kde v domě bezový a lipový květ, heřmánek a hadí koření, tam není bolesti, tam není mření.“

Bez černý, v místním nářečí černobejlí, bezinky, psí bez, smradlavý bez, smradinky či kozičky, patřil mezi nejoblíbenější a nejznámější léčivé rostliny. Ačkoliv nevyniká krásou či vůní, požíval mezi lidmi velké vážnosti a byla mu připisována kouzelná moc. Ve vesnickém prostředí byl nazýván selskou lékárnou.

Od středověku byl opředen celou řadou pověr, podle kterých v něm sídlili duchové, kteří se mstili za zlo, které bylo spácháno v okolí jejich keře. Proto se bez černý často vysazoval kolem chalup a stodol. Nošení bezinek při sobě chránilo před zlem a negativními silami všeho druhu. Svatebčanům černý bez přinášel štěstí. Těhotné ženy měly líbat bezový keř, aby zajistily děťátku šťastnou budoucnost. Bezinka položená vedle polštáře přinášela klidný spánek. Křížek z bezového dřeva se dával do rakve zemřelým, bezovou hůlkou se brala míra na rakev. Černý bez také chránil před ohněm, nemocemi a zlými kouzly. Pokud někdo porazil černý bez, aniž by zasadil nový, čekala ho velká smůla.

Plody bezu se používaly k tišení bolesti nervového původu. Pomáhaly při zánětech nervů, na snížení krevního tlaku, v syrovém stavu se používaly jako slabý projímavý prostředek. Mladé lístky smíchané
s ječnou moukou léčily popáleniny. Práškem z rozemletých suchých listů se zastavovalo krvácení z nosu. Květy bezu se nakládaly do octa, medu a cukru k výrobě ochucených a léčivých sladidel a sirupů. Sirup se užíval jako lék při žaludečních, nervových a revmatických bolestech.

Text je z knihy Vladimíry Jakouběové "Z babiččiny zahrádky do dědova sklípku", jejíž vydání jsme sponzorsky podpořili. Pokud by vás zaujala, k zakoupení je v Kittelově muzeu.




Kitl Syrob Bezový získal na čtyřicátém ročníku výstavy Země živitelka 2013 hlavní cenu veletrhu "Zlatý klas s kytičkou".





Takto pěstujeme bez černý v bio kvalitě v našem vlastním bezovém sadu: