Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přečíst si víc.

Historie likérky Archleb a Wellner

Zakladatel likérky Josef Archleb
  • Zakladatel firmy Josef Archleb se narodil roku 1843 v Dobrušce.
  • Vyučil se drogistou a bez maturity, jako mimořádný posluchač, vystudoval chemii a fyziku na pražské univerzitě. Věnoval se především problematice kvašení, proto si roku 1865 v rodném městě otevřel malou výrobnu likérů.
  • Při požáru Dobrušky v roce 1866 podnik vyhořel, Archleb ho ale brzy obnovil a již v následujícím roce získal několik ocenění na Světové výstavě v Paříži. Sortiment neustále rozšiřoval a brzy se zařadil k nejvýznamnějším podnikatelům v kraji.

kminka
Jedna z Archlebových etiket
  • od roku 1881 vydával a vedl odborný časopis o lékárnictví a vinařství.
  • Kromě výroby likérů se věnoval i fotografování. Jeho fotografie ničivého požáru z roku 1866 se dostala až k císaři Františku Josefovi I., který následně finančně přispěl na odstranění škod. Další oblastí jeho zájmu byla komunální politika - v letech 1886 - 1897 byl starostou města Dobruška.

konak
Archlebova nabídka lékárníkům

  • Archleb si všimnul neobyčejného výtvarného talentu místního sedlářského učně Františka Kupky a jeho otce přesvědčil, aby nechal syna studovat umění. Pro svět tak objevil jednoho z našich nejlepších malířů 20. století.
  • V roce 1899 z likérky odchází, stal se ředitelem Výzkumného ústavu kvasného v Praze a byl jmenován i doktorem italské lékařské akademie v Římě. Umírá v roce 1913 v Dobrušce.
Antonín Wellner, pradědeček Jana Vokurky
  • Po Archlebově odchodu se společníkem firmy stává Antonín Wellner, který ve firmě působil až do roku 1921. Firma v té době produkuje desítky vynikajících výrobků.
praded
Posilující likér Praděd (od pradědečka)
  • Po roce 1945 byl závod znárodněn a začleněn do Východočeských konzerváren a lihovarů s centrálou v Novém Městě nad Metují. Výroba lihovin byla postupně utlumena a podnik se začal specializovat na výrobu konzervárenskou. Dnes je jeho pokračovatelem známý výrobce kečupů Kand Dobruška.