Doprava zdarma nad 1 000 KčVše čerstvé a skladem

Navigace

Doprava zdarma nad 1 000 KčVše čerstvé a skladem

Domácí bezová šťáva - recepty

26. 05. 2016 | Články
Domácí bezová šťáva - recepty

Recepty na domácí bezovou šťávu

Kitl Syrob Bezový vyrábíme na základě tradičních receptů z ručně sbíraných květů bezu, které macerujeme za studena. Připravili jsme několik tipů, na jejichž základě si můžete vyrobit tradiční bezovou šťávu sami doma.

Sirup z černého bezu za studena

  • 40 velkých květů černého bezu
  • 4 l převařené vychladlé vody
  • 10 dkg kyseliny citronové
  • 1 bio citron
  • 4 kg krystalového cukru

Převaříme 4l vody a necháme vychladit. Do vody dáme 40 velkých květů černého bezu (netrháme po dešti a odstraníme stopky - jsou hořké). K tomu přidáme na kolečka nakrájený a omytý bio citron bez pecek a 10 dkg kyseliny citronové. Necháme louhovat 24 hodin. Potom přecedíme a mícháním rozpustíme cukr. Slijeme do suchých, čistých lahví a uchováme v lednici. 

Syrop z černobejlí (šťáva z černého bezu)

  • 20 květů černého bezu
  • 1,5 kg cukru
  • 1,5 l vody

Květy černého bezu zalijeme vařící vodou, přidáme cukr, nádobu přikryjeme a dáme na chladné místo. Občas zamícháme. Po třech dnech přecedíme, slijeme do lahví. Po zředění vodou získáme léčivý nápoj při nachlazení. 

Šťáva z černobejlí (z květů černého bezu)

  • 75 dkg krystalového cukru
  • 5 dl horké vody
  • 4 velká čerstvá květenství bezu
  • 2 lžíce vinného octa
  • 4 litry vody

Cukr rozpustíme v horké vodě a nalijeme do demižonu. Přidáme ostatní suroviny, zamícháme, uzavřeme a necháme pět dní zrát. Scedíme a podáváme vychlazené. 

Bezový syrop (sirup z květů černého bezu)

  • 20 květů bezu
  • 2,5 l převařené vody
  • 3 kg cukru
  • lžíce octa

Oprané květy zalijeme převařenou vodou, přidáme ocet a necháme jeden den odstát. Poté scedíme, přidáme cukr, necháme přejít varem a horké nalijeme do lahví. 

Bezová šťáva za studena

  • 60 květů
  • 4 litry převařené vody
  • 10 dkg kyseliny citronové
  • 10 citrónů

Květy namočit na 24 hod s kyselinou citronovou, potom scedit. K tomu rozpustit 4 kg cukru a vymačkat deset citrónů. 

Sirup z květů černého bezu

30 rozkvetlých květů opereme pod tekoucí vodou. Potom v hrnci svařujeme ¾ l vody s květy tak dlouho, až se voda vyvaří na polovinu. Pak všechno odstavíme do chladna a necháme 24 hodin vyluhovat. Druhý den šťávu scedíme, přidáme ¾ kg cukru, šťávu z jednoho citronu a vaříme tak dlouho, až se sirup začne táhnout. Vychladlý nalijeme do lahví a dobře zazátkujeme. Bezový sirup se přidává do čaje při kašli a pro pocení. Někdy se mazal i na chleba.

Bezová limonáda

Svaříme 5 l vody, dáme do ní asi ½ kg cukru, ale může být i 1 kg, 3-4 na kolečka nakrájené citrony a 15 koleček kvetoucího černého bezu. Přidáme-li ještě drtínek rozdrobených kvasnic, bude proces zrání probíhat rychleji. Pak láhev zavážeme a postavíme do stínu. Za několik dní se cukerný roztok změní ve vynikající nápoj.