Doprava zdarma nad 1 000 KčVše čerstvé a skladem

Navigace

Doprava zdarma nad 1 000 KčVše čerstvé a skladem

Domácí mátová šťáva - recept

15. 05. 2018 | Články
Domácí mátová šťáva - recept

Léto se pomalu blíží a vy máte na zahrádce jistě již pořádný záhon čerstvé máty. Připravili jsme pro vás proto recept na domácí mátovou šťávu a také na mátový sirup, který si můžete připravit zcela sami. Recepty pocházejí z našich tradičních rodinných receptů, ale i z knihy Vladimíry Jakouběové "Z babiččiny zahrádky do dědova sklípku", jejíž vydání jsme sponzorsky podpořili. Pokud by vás kniha zaujala, je k zakoupení v Kittelově muzeu

Recept na domácí mátovou šťávu

(Vhodná k osvěžení v létě.)

Co budete potřebovat:

  • hrnek cukru
  • ½ litru vody
  • 1 vymačkaný citron
  • hrst máty namačkané např. v hmoždíři
  • led

Postup:

Cukr a citronovou šťávu z odšťavňovače rozmícháme ve vodě, až se cukr rozpustí. Přisypeme namačkanou mátu i se šťávou, která z lístků vytekla. Podáváme s ledem a ozdobené plátkem citrónu.

Mátový sirup 

  • ½ kg cukru krystal
  • ½ l vody
  • 50 g čerstvých mátových lístků

Do smaltované nádoby nebo do nádoby z varného skla či keramiky odměříme asi půl litru vody, vsypeme cukr a za stálého míchání a odstraňování pěny svaříme na hustý sirup. Vsypeme pokrájené lístky máty a necháme přejít varem. Nádobu odstavíme, pevně zakryjeme a necháme asi hodinu stát. Sirup scedíme do lahviček. Užívá se třikrát denně 1 polévková lžíce při nechutenství, špatném trávení a nachlazení.