Doprava zdarma nad 1 000 KčVše čerstvé a skladem

Navigace

Doprava zdarma nad 1 000 KčVše čerstvé a skladem

Kitl není jen výrobcem sirupů. S vědci vymyslel zázvorové kapsle.

15. 10. 2019 | Novinky
Kitl není jen výrobcem sirupů. S vědci vymyslel zázvorové kapsle.

Rodinná firma z Jablonce nad Nisou vyrábí sirupy z bylinek i ovoce, v sezoně přijde na řadu okurka, nechybí ani medovina nebo bylinné masti. „Dělat potraviny je fajn, ale chtěl bych ten náš obor posunout dál, nejen vymyslet novou příchuť nebo přidat dvě kostičky čokolády,“ říká majitel společnosti Jan Vokurka s tím, že i proto začal spolupracovat s vědci.

„Jako první vznikl náš Smrkáček, sirup z mladých smrkových výhonků v bio kvalitě s vitamínem C.“ Podle Vokurky je ale každý výzkum běh na dlouhou trať s velmi nejistým výsledkem.

„Byli jsme součástí týmu, který řešil lignany, antioxidanty, jež chrání buňky před účinky škodlivých volných radikálů a jsou v rostlinách. Pracovalo se na tom ve výzkumném ústavu čtyři roky a jediným hmatatelným výsledkem je Smrkáček.“

Zázračný kořen

Pak se vědci ozvali znovu a tentokrát prý navrhli, že by mohl Kitl vyrábět zázvorovou marmeládu. „Bylo to asi před čtyřmi lety. Když jsem se ptal, proč mám dělat směs čerstvého zázvoru, jablek a medu, odpověděli, že si to u nich objednává jedna paní profesorka. Doktorka Jiřina Bartůňková je naše největší kapacita v imunologii,“ vypráví Vokurka.

„Dali jsme si schůzku, kde jsem se dozvěděl, že má paní profesorka o zázvoru nastudované všechny studie, jež ve světě vyšly. Zajímal ji z medicínského hlediska, já musel vymyslet, jak potlačit jeho typickou ostrou chuť a díky tomu ho dostat do lidského těla co nejvíce.“

Zaměřili se na dvě účinné látky: 6-gingerol a 6-shogaol a hledali zdroj, kde jich je nejvíc. Kupodivu čerstvý zázvor jich má málo, i proto, že osmdesát procent zázvoru je voda.

„Když ho usušíte, dostanete se k mnohem většímu množství požadovaných látek,“ vysvětluje Jan Vokurka a dodává, že si objednali vzorky z celého světa na vyzkoušení.

Objevili tak třeba bio zázvor z Ugandy, nakonec vybrali ten z Indonésie. Kitl ho bere jako polotovar zbavený vody, zbytek nutné úpravy se provede v Jablonci. „Obě zdraví prospěšné molekuly způsobují pálivou chuť zázvoru, my ho dáme do tobolky, jež tu ostrost odstíní.“ Na konci celého výrobního procesu jsou tak zázvorové kapsle Eligin.

Pozitivně působí například na trávení, jsou protizánětlivé, stimulují srdce a krevní oběh a samozřejmě podporují imunitu. „V začínajícím chladném počasí je dobré brát denně tak dvakrát dvě tři kapsle, když už je váš stav akutní, cítíte, že vás zmáhá nějaká nemoc, berte tak čtyři kapsle třikrát denně,“ radí hlava rodinné firmy, která chce mít Eligin ještě účinnější. „Nemám ambice dělat léky, ale potraviny, které nám dokáží pomoct v našem zdravotním stavu. Třeba takové mikroorganismy jsou fascinující, tam je budoucnost,“ uzavírá.

 

Přepis článku z deníku Právo – Region Čechy ze soboty 12. října 2019.

Autorka: Jana Hanušková