Grepové křehké tartaletky

28. 11. 2019 | Recepty
Grepové křehké tartaletky

Ingredience (těsto na tartaletky):

  • 90 g másla
  • 75 g cukru krupice
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • citronová kůra
  • 190 g hladké mouky

Postup:

  1. Máslo a cukr vyšlehejte spolu s kůrou z citrónu a vejcem jen tak, aby se suroviny dostatečně spojily. Přidejte mouku a sůl a chvilku společně prošlehejte, aby vznikla "drobenka". Vytvořenou hmotu dejte na lehce pomoučněný vál a zpracujte v kompaktní těsto. 
  2. Takto vytvořené těsto zabalte a dejte ho na cca 15-20 minut do lednice odpočinout. Těsto nenechte úplně ztuhnout, aby se s ním dále dobře pracovalo.
  3. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si tartaletkovou formu. Výše uvedené množství vám vydá zhruba na 9 tartaletek o průměru 8 cm, případně na jednu koláčovou formu o průměru 23 cm. (Formu s nepřilnavým povrchem není nutné vymazávat.)  
  4. Těsto vyválejte a zlehka ho vmáčkněte do formiček. Přikryjte pečícím papírem a dno fomiček vyložte suchými luštěninami (fazole, čočka), aby se dno tarteletek při pečení nezvedlo. Dejte péct do trouby na 10 - 15 minut, dokud tartaletky krásně nezezlátnou.
  5. Hotové tartaletky nechte zchladnout, sundejte papír s luštěninami a poté opatrně vyklopte. Tartaletky jsou velmi křehké! Krémem je naplňte až po úplném vychladnutí.

Ingredience na náplň grepových tartaletek:

  • 250 g Mascarpone krém
  • 250 g tvaroh z vaničky (tučný, polotučný)
  • 1x  smetana ke šlehání 33 %  
  • Kitl Syrob Grapefruit

Postup:

  1. Ve větší misce vyšlehejte Mascarpone se smetanou a tvarohem. Krém bude šleháním postupně houstnout. Přidejte 3-5 lžic grepového sirupu (podle toho, jak chcete mít tartaletkový krém sladký a chuťově výrazný). Pokud se vám bude zdát krém chuťově dostatečně výrazný, ale málo sladký, tak může přidat trochu moučkového cukru.
  2. Vše důkladně promíchejte a naplňte tartaletky hotovým krémem.
  3. Hotové tartaletky i s krémem nechce ztuhnout v ledničce po dobu alespoň 2 hodin. Tartaletky nazdobte dle své fantazie - třeba šlehačkou nebo čerstvými mátovými lístky.

Autorkou receptu a fotografií je Michaela Pecková. Děkujeme!

Kitl Syrob Grepový objednávejte zde