Doprava zdarma nad 1 200 KčVše čerstvé a skladem

Kitl Syrob Bezový 5 l

Kitl Syrob Bezový 5 l

Vynikající hustý sirup z ručně sbíraných čerstvých květů bezu černého. Květy jsou pěstovány v BIO ekologickém hospodářství. Sirup je balený v 5 litrovém gastrobalení bag-in-box.

Kategorie: Kitl Syrob
SKLADEM
1 100 Kč
220 Kč / 1 l

Popis

Kitl Syrob Bezový 5 l

Poctivý hustý sirup z ručně sbíraných čerstvých květů bezu černého.

Květy jsou z vlastních BIO odrůdových keřů. Je bohatý na látky aromatické i zdraví prospěšné.

Je skvělý pro přípravu osvěžujících domácích limonád. Zalitý horkou vodou a ozdobený kouskem jablíčka a hřebíčkem, jej můžete vychutnat jako skvělý horký nápoj.

Kitl Syrob připravujeme z čerstvých květů bezu černého v BIO kvalitě.

  • Abychom si zajistili dostatek kvalitních bezových květů, založili jsme si ve spolupráci s Výzkumným a šlechtitelským ústavem ovocnářským Holovousy vlastní sad vyšlechtěných odrůdových bezů.
  • K výrobě používáme čerstvé květy, které zpracováváme za studena.
  • Sad vedeme v režimu BIO proto, aby se do finálního sirupu nedostala chemie používaná k ošetřování rostlin v konvenčním zemědělství
  • Naše receptura výroby Bezového Syrobu je podobná té, jakou po generace používají maminky a babičky k výrobě domácí bezové šťávy

Kitl Syrob Bezový získal na čtyřicátém ročníku výstavy Země živitelka 2013 hlavní cenu veletrhu „Zlatý klas s kytičkou“.

Rozbor vodného bezové macerátu, který provedlo pracoviště Akademie věd ČR, prokázal:

  • přítomnost rutinu, kyseliny chlorogenové a jejího izomeru
  • rutin má velmi silné antioxidační vlastnosti, působí příznivě na stěnu žil a krevních vlásečnic
  • u kyseliny chlorogenové byla objevena výrazná protinádorová aktivita a zaznamenány jsou také významné antioxidační účinky
  • komplex fenolických sloučenin obsažený v květech bezu představuje látky účinné při léčbě chřipky a nachlazení

Složení: cukr, vodný macerát květu bezu černého z ekologického zemědělství (Sambucus nigra L., 10%), extrakt z bezového květu, vitamín C (20 mg ve 100 ml sirupu je 25% doporučené denní dávky), regulátor kyselosti: kyselina citrónová, konzervant: sorban draselný.

Ostatní informace: Dávkování: Pro přípravu domácích limonád řeďte nejlépe s kvalitní vodou v poměru 1:10, pro přípravu horkých nápojů v poměru 1:8.
Skladujte v chladu a temnu. Bylinné výtažky mohou sedimentovat, případný zákal nebo pěna nejsou na závadu a podtrhují přírodní charakter produktu. Před upotřebením protřepejte. Po otevření uchovejte v chladu a spotřebujte do 30 dnů. Baleno v ochranné atmosféře dusíku.
Informace pro diabetiky: výrobek je možné v omezeném množství a po konzultaci s lékařem užívat diabetiky 1. i 2. typu, musí se ale započítat do denního příjmu energie.
Výrobek obsahuje ve 100 ml: energetická hodnota 1476 kJ/347 kcal, tuky <0,1 g, z toho nasycené mastné kyseliny <0,1 g, sacharidy 87 g, z toho cukry 87 g, bílkoviny <1 g, sůl <0,1 g.

O černém bezu

„Kde v domě bezový a lipový květ, heřmánek a hadí koření, tam není bolesti, tam není mření.“

Bez černý, v místním nářečí černobejlí, bezinky, psí bez, smradlavý bez, smradinky či kozičky, patřil mezi nejoblíbenější a nejznámější léčivé rostliny. Ačkoliv nevyniká krásou či vůní, požíval mezi lidmi velké vážnosti a byla mu připisována kouzelná moc. Ve vesnickém prostředí byl nazýván selskou lékárnou.

Od středověku byl opředen celou řadou pověr, podle kterých v něm sídlili duchové, kteří se mstili za zlo, které bylo spácháno v okolí jejich keře. Proto se bez černý často vysazoval kolem chalup a stodol. Nošení bezinek při sobě chránilo před zlem a negativními silami všeho druhu. Svatebčanům černý bez přinášel štěstí. Těhotné ženy měly líbat bezový keř, aby zajistily děťátku šťastnou budoucnost. Bezinka položená vedle polštáře přinášela klidný spánek. Křížek z bezového dřeva se dával do rakve zemřelým, bezovou hůlkou se brala míra na rakev. Černý bez také chránil před ohněm, nemocemi a zlými kouzly. Pokud někdo porazil černý bez, aniž by zasadil nový, čekala ho velká smůla.

Plody bezu se používaly k tišení bolesti nervového původu. Pomáhaly při zánětech nervů, na snížení krevního tlaku, v syrovém stavu se používaly jako slabý projímavý prostředek. Mladé lístky smíchané
s ječnou moukou léčily popáleniny. Práškem z rozemletých suchých listů se zastavovalo krvácení z nosu. Květy bezu se nakládaly do octa, medu a cukru k výrobě ochucených a léčivých sladidel a sirupů. Sirup se užíval jako lék při žaludečních, nervových a revmatických bolestech.


Text je z knihy Vladimíry Jakouběové „Z babiččiny zahrádky do dědova sklípku“, jejíž vydání jsme sponzorsky podpořili. Pokud by vás zaujala, k zakoupení je v Kittelově muzeu.

 

Recepty z Kitl Syrob Bezový 5 l

Bezový cheesecake Kitl

Bezový cheesecake Kitl

Recept na bezový cheesecake Ingredience na korpus: 350 g cerelních sušenek 100 g másla 20 g cukru krupice/sladidlo Ingredience na náplň: 4 vejce 2 PL citronové šťávy 900 g měkkého tvarohu 500 g zakysané smetany 100 ml bezového sirupu vanilkový lusk / vanilkové flavdrops Postup: Na výrobu korpusu nejdříve nadržíme sušenky. Ty poté spojíme máslem a cukrem. Takto vytvořenou hmotu natlačíme do dortové formy o průměru 20 cm. Náplň...

Čtěte více

Osvěžující bezový dezert

Osvěžující bezový dezert

Osvěžující bezový dezert Kitl Ingredience: Smetana ke šlehání Bezový Syrob Kitl Vanilková zmrzlina Ovoce (jahody, borůvky, maliny) Čerstvá máta Postup: Vyšlehejte smetanu ke šlehání do tuhé šlehačky. Do ušlehané šlehačky na závěr přidejte bezový sirup a zlehka promíchejte. Do široké servírovací sklenice dejte na dno vanilkovou zmrzlinu. Poté přidejte čerstvé ovoce a šlehačku. Dezert ozdobíte snítky čerstvé máty a případně několika kousky...

Čtěte více

Bezový mocktail Kitl

Bezový mocktail Kitl

Bezový mocktail Kitl Oslavujete narozeniny? Chystáte párty pro přátele? Tak to nesmíte vynechat bezový mocktail od Kitl! Ingredience: Bezový Syrob Kitl Gin Štáva z limetky Jablečný jujce Vychlazená soda Postup: Smíchejte vychlazený jablečný jujce s vychlazenou sodou. Zakapejte šťávou z limetky. Přidejte panáka vychlazeného ginu a panáka bezového sirupu. Kitl Syrob Bezový objednávejte  zde .

Čtěte více

Bezový koktejl HUGO

Bezový koktejl HUGO

Recept na bezový koktejl HUGO Ingredience: 0,1 cl  Bezový Syrob Kitl Prosecco soda šťáva z poloviny limetky čerstvá máta na ozdobení Postup přípravy: Do vysoké skleničky s ledem dáme čerstvou mátu a na plátky nakrájenou polovinu limetky (nepo pouze šťávu z limetky). Přidáme Bezový Syrob Kitl a trochu sody. Promícháme a vše zalijeme Proseccem. Můžeme ozdobit měsíčkem limetky a mátou. Koktejl Hugo je lehký alkoholický nápoj, který si v obzvláště v...

Čtěte více

Protibacilová bomba

Protibacilová bomba

Připravili jsme pro Vás recept na protibacilovou bombu. Skvěle chutná a vašemu zdraví rozhodně prospěje ;) Recept na protibacilovou bombu Kitl Ingredience na sklenici o obsahu 250 ml: 1 malý citron 1 limetka 5 cm kořene zázvoru 4 lžíce kvalitního medu 4 lžíce Bezového sirupu Kitl 4 listy rýmovníku Postup: Citron i limetku oloupejte. V případě, že je máte v BIO kvalitě, není to nutné, stačí omýt. Poté obojí nakrájejte na menší kostky a odeberte...

Čtěte více

Makovo-limetkové lívanečky s bezovým sirupem

Makovo-limetkové lívanečky s bezovým sirupem

Recept na mákovo-limetkové lívanečky s bezovým sirupem (Vytvoříte až 10 palačinek střední velikosti pro 2-3 osoby.) Složení: 2vejce 120 g hladké mouky 1 lžička prášku do pečiva 1 lžička jedlé sody 2 lžíce vanilkového cukru (cca 12 g) 30 g cukru kůra z jedné limetky (cca 1 lžíce) 125 ml podmáslí 2 lžíce máku (cca 20 g) trochu másla Kitl Syrob Bezový K podávání: moučkový cukr na posypání čerstvé borůvky Příprava:...

Čtěte více

Bacilový trojboj

Bacilový trojboj

Podzim je jednoznačně také obdobím chřipek a nachlazení. Připravili jsme pro vás proto recept na horký nápoj, který vám zajisté prospěje. Recept "Bacilový trojboj" se zázvorem Ingredience: Kitl Syrob Zázvorový čerstvě natrhané květy černého bezu (mimo sezonu můžete použít bezový sirup ) plátky citronu a plátky čerstvého zázvoru Postup: Do hrníčku nebo sklenice na horké nápoje nalijte zázvorový sirup. Přidejte čerstvě natrhané květy černého bezu. V...

Čtěte více

Horký nápoj Kitl při rýmě a nachlazení

Horký nápoj Kitl při rýmě a nachlazení

Tento recept na horký nápoj je skvělý pro milovníky černého bezu, vůně skořice a smrkového jehličí. A jestliže se zároveň ptáte, "Jak uvolnit ucpaný nos?", protože máte zároveň rýmu a jste tak trochu nachlazení – přidaný Smrkáček je pro tyto případy jako dělaný, protože ten nos uvolňuje.   Recept na horký nápoj Kitl při rýmě a nachlazení Ingredience: 1 litr vody 2 středně velká jablka 10 kusů hřebíčků 2 kusy celé skořice 1-2 lžíce Bezového sirupu Kitl 1-2...

Čtěte více